Raskausviikko 25: Raskaus ja hypoglykemia

image
(Huomaa urkkatrikoot mammamekkosovituksen rekvisiittana) trikoota ne on kaikki mekotkin peeveli, ja trikoo on riskillä r… komia!

Raskausviikolla 24+0 – 24+6 mennään, eli nyt on 25. raskausviikko. Aika ei kulu mihinkään mahan kanssa vaikka muuten on koko ajan helvetillinen kiire. Mutta jos aamulla miettii, se on 24+0, ja kun illalla miettii, se on edelleen 24+0. Helvetti mikä ahaa-elämys, tämän takia sitä siis kutsutaan odotusajaksi! Uujea, blondilla raksuttaa…

Tällä viikolla vuorossa on sokerirasituskoe. Blogin lukijalle ei liene epäselvää, että tämä businessmutsi syö aina kun töiltään ehtii, ja paljon. Sokerirasituskokeeseen laitetaan odottavat mamat jos siihen on syytä, jotta voidaan selvittää onko mamalla raskausajan diabetes. Raskausajan diabetes sinänsä on ohimenevä, mutta se saa ipanan syntymään useita kiloja liian suurena ja altistaa äitiä myöhemmin kakkostyypin diabetekselle.

Minä joudun sokerirasituskokeeseen siitä syystä, että painoindeksini on 25. Olen siis pulska. Olen normaaliaikana 172cm pitkä ja painan 73kg. Ei ole kyllä niin pulska olo kuin painoindeksi väittää, olen mielestäni ihan tavallinen. Toivon todella, että se olis kaikki silkkaa muskelia. Keep telling that to yourself chubby…

Joka tapauksessa minulla on siis myös hypoglykemia. Olen ollut aiemmin sokerirasituskokeessa, koska joskus erään aiemman työnantajan palveluksessa stuuppasin tajunnan rajamaille ja osakas löysi työhuoneen lattialta kanttuvei. Stressi, liikunta ja ravinnottomuus laskevat hypoglykeemikon verensokeria. Olin sitten fiksuna mimminä vetänyt aamuspinnin jälkeen karmean hektisen työpäivän ilman lounasta ja klo 19 tuli noutaja. Suosittelen! (not)

Lääkärin mielestä siinä ei kuitenkaan ois pitänyt olla ihan niin töttöröö, ja sokerirasituskoehan sen sitten kertoi, että paastosokeri 2,3: syö tyttö tasaisemmin.

Kysyn neuvolassa, että jos minulla on insuliinin ylieritys (hypoglykemia) niin voiko minulla samaan aikaan olla insuliinin alieritys (raskausdiabetes). Rakas kukkahattuinen neuvolantätimme ei osaa vastata. En moiti häntä, en minäkään osaisi vastata. Mutta ottaisinko selvää? Kenties.

Joka tapauksessa, sokerilitkua mennään latkimaan. Verikokeet tunnin välein, sokeriliemi mahassa kaksi tuntia. Se on ihan kakkapuhetta että se koe olisi ikävä, tai neste pahanmakuista. Jos sieltä on ihmiset selvinneet hengissä hypoglykemioista ja diabeteksistä huolimatta niin varmasti selviän minä ja selviät sinäkin. Hienoahan se vaan on, että meidän järjestelmä on niin mainio että tällaiset testataan ja vielä ilmaiseksi. Ja siinä vaiheessa kun on ollut juomatta 14 tuntia on ihan sama miltä se litku maistuu, sen vetää oikeasti janoonsa.

Businessmutsi stressaakin sokerirasituskoetta eri perustein. Ottamatta kantaa siihen kenen peruste on oikea, oikeitahan ne kaikki on meidän subjektiivisissa kokemuksissamme. Toivottavasti kuitenkin luit tämän mieluummin kuin jännitit sitä koetta viikkotolkulla.

Businessmutsi stressaa sokerirasituskoetta sen takia, että siellä tulee hulluksi odottamiseen. Suihkin meilejä menemään minkä ehdin, mutta hyvä työpäivähän tässä menee odotellessa sivu suun. Järkyttävintä on, että minulle ohjeistetaan heti kättelyssä, että paikalta ei saa poistua. Minkä saatanan takia?!? Ei kai nyt kukaan tässä vaiheessa käy sabotoimassa omia testituloksiaan alakerran snägärillä (vaikka mieli tekisi, nälkäh) koska ei siinä ketään muuta kusettaisi kuin itseään. Kai testattava tässä vaiheessa olisi kieltäytynyt koko testistä jos ei haluaisi aidosti selvittää tulosta. Ja jos kyse on turvallisuudesta tai vastaavasta, etten mene käytävään pökertymään, niin jättäkää nyt herranjumala kukkahattutädit täysivaltaiselle aikuiselle itselleen vapaus päättää lähteekö ottamaan riskiä tahi ei.

Kävelen ulos. Pakko soittaa puheluita asiakkaille. Olen salassapitovelvollinen joten en voi soittaa niitä labran aulasta.

Ei, minua ei pidätetty eikä sakotettu tästä, enkä pökertynyt ulos, eikä maailma pysähtynyt. Hyvä jumala mikä kapinallinen hän onkaan, kävi puhumassa puhelun ulkona vaikka kiellettiin, haluan urhoollisuudesta kunniamaininnan oitis!

Testitulos tulee nettiin, ei ole diabetestä, ei sinnepäinkään. Toisaalta vauva vaikuttaa aidosti tasapainottaneen insuliinitasoja, paastosokeri on alarajoilla 4,1 muttei hypoglykemian puolella. Onkohan se tämä lisääntynyt verimäärä, ettei insuliiniä ole suhteessa niin paljon? Mutta sokerilitkun määrä lienee vakio. Olisinpa lääkäri enkä kuppainen lakimies. Saisi hienon valkean takin ja kaataisi sairaanhoitajaakin kuin heinää. Minä en stereotypioi, vaiti! Ja vaimo tykkää hyvää kun lukee tämän. Onneksi se on maailman paras vaimo (yritän paikkailla ketunhäntä kainalossa puheitani).

Sain laskutettua koko kaksituntisen ja sain juotua sokerisen drinkin veronmaksajain piikkiin, joskin sateenvarjo ja sekoitustikku drinkistä puuttuivat. Siispä kokemusta rikkaampana blogia kirjoittamaan, ¡olé!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s