Legoland taputeltu! En kirjoita matkakokemuksia niinkään, koska niitä on netti pullollaan, mutta ehkäpä muutamia vinkkejä jos siitä olisi sinne halajavalle hyötyä.
Ensimmäisen vinkin tarvin teiltä: Miten lausutaan Legoland Billund ilman että se kuulostaa äärimmäisen hävyttömältä??? 🤣

Me lensimme suoraan Billundiin, se lie ensimmäinen vinkkini. Finnairin suorat lennot saattaa olla pirun kalliita, joten moni lentää Kööpenhaminaan ja vuokraa siitä auton. Ajomatka on kuitenkin 2,5h ja meidän kakarat voi pahoin autossa, no thanks. Lennot Kööpenhaminaan oli 650e luokkaa neljälle hengelle, ja Billund 850e. Tuo erotus olisi varmasti mennyt autonvuokraan ja bensoihin, joten ratkaisu toimi. Mutta tämä toiminee vain jos on joustonvaraa lähtöpäivissä, lennot olivat kalliita joinain päivinä.

Me oltiin Hotel Svanen -nimisessä hotellissa, toimi oikein hyvin. Kävelimme aamulla Legolandiin, matka oli ehkä 900m. Svanen oli 260e/yö, ja vaikka se on kallis niin kaikki Legon omat majoitusvaihtoehdot olivat alkaen 500e/yö 🙈 Svanenin vieressä oli Legon camping-alueen upea leikkari, tosin matkaa sinne tuli maata pitkin yli kilometri, mutta kiipesimme suoraan hotellihuoneen vierestä aidan yli ja leikkari oli siinä 😬

Billundissa ajaa ilmainen shuttle bussi nähtävyyksien, hotellien ja lentokentän välillä, sitä suosittelen lämpimästi. Rattaita ei saanut työnnettyä kyytiin mutta ne mahtui hyvin foldattuna mukaan. Mennessä busseja ei enää kulkenut (klo 17 ehkä vika?), joten otimme taksin kentältä (28e/4km). Svanenilta kävelimme toisena aamuna Lego Houseen ja Lego Houselta otimme shuttlen lentoasemalle. Billund on mukavan kompakti.

Minusta kaksi yötä oli sopiva aika perillä. Kolmas yö tai neljäskin toimisi, jos haluaisi viettää yhden päivän Lalandissa (spa, kiipeilyä, jne.) ja vaikka yhden Wow-parkissa (kiipeilyä kai), tai kaksi päivää Legolandissa. Itse olisin tullut hulluksi Legolandin jonojen kanssa jos sinne olisi pitänyt mennä vielä toisena päivänä uudelleen, vaimolla taas jäi sellainen olo että jäi paljon näkemättä ja olisi voinut viedä vanhemmat lapset sinne uudelleen jos oisin jäänyt vauvan kanssa pois.

Jonottamaan saa varautua. Ihan pienimpiin laitteisiin riitti 10-20min, mutta isoimmat vuoristoradat oli aina 35-50min. Vinkkinä sanoisin, että Lego Appin jonotusajat tulee 30min viiveellä, niihin ei kannata luottaa vaan kannattaa katsoa jonon pituutta. Toinen vinkki on, että aikuisen kannattaa mennä jonopaikkaa pitämään ja kakarat vaikka viereiselle leikkarille kiipeilemään siksi aikaa. Ensin hävetti tehdä näin, mutta lopulta huomasin että kaikki tekee niin ja se on vain pakko, paikalla ollaan lapsia varten mutta lapset ei kerta kaikkiaan voi olla jonossa koko päivää.



Legoland on pitkälti siis laitteita, hurjimmat kyydit ovat vuoristoratoja ja minusta ne saattaisivat riittää vielä ehkä 10-tai 12-vuotiaalle, mutta sen jälkeen en ole varma kaipaisiko lapsi monipuolisempaa. Pelkäsin ennakkotietojen perusteella että Miio 4v ja 106cm olisi liian pieni osaan laitteista, mutta niin se ei ollut, kyllä hän pääsi etenkin aikuisen kanssa vaikka mihin, monta laitetta jäi kokemattakin. Mutta jos lapsesi on alle 100cm, tämä saattaa rajoittaa menemistä eli se kannattaa huomioida. Myös 90cm pääsee osaan aikuisen kanssa mutta rajoitetummin.

Toisena päivänä suuntasimme Lego Houseen, olin ostanut kombilipun etukäteen, Legoland + Lego House n. 300e/4hlöä (+vauva). Jos mietit mistä on kyse ja mitä nämä on, niin Legoland on huvipuisto lego-vivahteella, ja Lego Housessa rakennellaan legoilla (ja Dubloilla). Lapset viihtyi molemmissa, vaikka meidän nelonen ei ehkä vielä ole se innokkain legon rakentelija. Minulle Lego House oli ehkä vähän pettymys, luulin nettisivujen perusteella että siellä oikeasti pääsee uittamaan legorakennelmiaan ja tekemään leffoja, mutta uittaminen olikin virtuaalivedessä ja leffantekoon niin pitkä jono ja prosessi aika mutkikas, että en tiedä. Hiton iso mesta se oli ja lapset viihtyi, se on selvää. Mutta ehkä odotin korkeaa pääsymaksua vastaan jotain enemmän kuin ”rakenna, ota kuva, rakenna, ota kuva”. Jos (ja kun) mennään tuonne uudelleen joku vuosi niin varmasti mennään taas Lego Houseen, ainakin odotukset on sitten mulla kohdillaan.






Tanskalaiset tuli näihin paikkoihin sankoin joukoin camping-hengessä, majoittuivat tiipiissä ja söivät eväitä ja raahasivat perässä vedettävissä vaunuissa kakaroitaan ja klaffituolejaan (vaunuja sai kai Legolandista lainaan). Jos heiltä jonkun vinkin nappaisin teille niin tuo eväät mukaan. Legolandissa lounaallekin piti jonottaa 50min (!), pahin aika oli klo 14. Eväät pitää joka tapauksessa olla jo sen takia, että päivä on pitkä (10-20). Billundissa me ostettiin Coopista eväät (800m hotellilta). Lego Housessa olis ollut ravintola, jossa robotit tuo ruoat legolautasilta, mutta näin jo menusta ettei kakarat syö mitään niistä ylihintaisista annoksista. Se näytti enemmän rahtipajalta ala-aulassa kuin luulin, joten ei jäänyt harmittamaan, kertokaa toki oliko se kokemus joka kannattaa ensi kerralla saada? Lego Housessa eväitä sai syödä piknik-alueella ja puhelinta sai ladattua samalla (ei muuten onnistunut lataus Legolandissa, FYI).
Hyvä reissu ja mennään toistekin jos rahat riittää Tanskaan enää ikinä 🤣
Yksi kommentti artikkeliin ”Legoland – vinkkejä 8/2022”