Onko teidän ruokakulut nousseet syksyllä 2022?

Ukrainan sota, inflaatio, korona, korkojennostot, energiakriisi, sähkön hinta, bensan hinta, ruoan hinta… Onko teillä tapahtunut minkälaista muutosta pesueen ruokakuluissa? Seuraatteko kulujanne, ja jos niin miten? Kuka ruoan maksaa? Onko teillä taloustiliä? Paljonko teillä menee ruokaan kuukaudessa rahaa?

Minulla nousi ystävien kanssa keskusteluissa esiin perheen ruokakulut syksyn alussa, joten päätin pitää niistä kirjaa. Kirjanpito oli tähteellinen, koska meillä ei normaalisi pidetä niistä kirjaa eikä meillä ole taloustiliä. Luulin, että minulla oli ballpark käsitys ruokakulujemme määrästä, mutta koska se poikkesi muiden perheiden kuluista, pakko se oli selvittää. Ja tietenkin julkistaa kaikki täällä blogissa 🤣

Meillä oli ennen taloustili, jonne laitoimme 300e, siis yhteensä, kuukaudessa. Lisäksi saatettiin tehdä pikkuostoja tuon tilin ulkopuolelta. Mutta tästä on jonkin verran aikaa, ja jostain syystä, en edes muista mistä, tilistä luovuttiin. Tähän aikaan meillä oli ehkä yksi lapsi.

Syksyn alussa keskusteluissa ystävien kanssa ilmeni esimerkiksi seuraavanlaisia ruokakuluja:

– 800e/kk, 4-5-henkinen perhe

– lähes 1.000e/kk, nelihenkinen perhe

– reilusti yli 1.000e/kk, kolmihenkinen perhe

– 1.000e/kk, kaksihenkinen perhe

Otimme ruokakulut seurantaan. Sen verran osasin jo sanoa, että mun perinteinen ”osta Lidlistä niin paljon kuin isoon, kukkurapäiseen koriin mahtuu, ja niin paljon kuin saat pyörän aisassa / rattaiden alla kannettua” -ostosmäärä ei enää syksyllä irronnut perinteisellä 65 eurolla, vaan hintojen nousun myötä siihen meni yleensä 80-90 euroa. Alepasta täydenneltiin viikon mittaan, ja se vasta Lahen Prisman (Suomen edullisin kauppa) vieressä kasvaneen mielestä arvokas kauppa onkin.

Kirjasimme ruokakulut ylös 8.9.-7.10.2022 välisenä aikana ja loppusumma meiltä (viisihenkinen perhe) oli 510,42 euroa (/kk).

Muutamia ajatuksia näistä ruokakuluista. Ensinnäkin taustana kaikkien em, perheiden osalta on siis se, että perheet ovat PK-seudulla, ja em. kulut eivät sisällä ravintolalaskuja. Sen sijaan kuluissa on mukana muitakin päivittäistavaroita kuten pesuaineita, lisäravinteita ja vaikka leivinpaperia. Kaikki pesueet ovat sekasyöjiä, joskin 800e/kk pesue kertoi syövänsä aika ajoin hyvin kasvispainotteisesti ja kykenevänsä sillä tavalla painamaan ruokakulut merkittävästi 800 euroa matalammiksi silloin.

Meidän kulut oli pienemmät kuin verrokkiryhmällä. Osin se selittyy sillä, että tuossa ei ole mukana vessapaperia eikä kahvipaketteja, koska ukki innostui hamstraamaan niitä ja raahasi niitä meillekin 🤣 Ukki myös tarjosi tuona aikana mahdollisesti 2-4 päivällistä meille. Merkittävin syy eroon lienee kuitenkin allekirjoittaneen pihiys. Jos kurkku on kallista niin sitä ei meille osteta vaan syödään porkkanaa, perkele. Itse asiassa meidän seurantakuukauteen sisältyi vauvan sormiruokailun aloitus ja se, että höyrytin yhden pakastelaatikollisen täyteen vihanneksia, hinta 21e ja niiden syöminen jakautuu useammalle kuukaudelle, ei vain seurantakuukaudelle. 800 euron perhe on siis oikeassa: kasvisruokailu on edullisempaa jos niin haluaa.

Ehkä eniten yllätyin itse siitä, että meidän ruokakulut ei olleet enää 300e vaan melkein tuplat. Mutta tietenkin näin, järkitasolla sen ymmärtää jokainen ja jopa uppiniskainen allekirjoittanut, mutta tässä korostuu ehkä se seurannan merkitys; joskus tällainen kuluharjoitus on hyvä tehdä, koska itsellä saattaa olla aataminaikuinen tai muutoin täysin virheellinen käsitys siitä mihin talouden rahat oikeastaan käytetään.

Toiseksi eniten yllätyin meidän Alepa-täydennyskäyntien määrästä. Millalla on harrastus nimeltä Alepa, hän piipahtaa siellä joka päivä töiden jälkeen ostamassa yhden jogurtin, yhden margariinin, milloin mitäkin, katsomatta -ja siten ostamatta- meidän To do -sovelluksessa olevan ostoslistan asioita. Mutta mikä yllätti itseni melko lailla oli se, että myös minulla on harrastus nimeltä Alepa paljon useammin kuin olin edes itselleni myöntänyt. Maito tai kaksi tuolta, no nyt ne munatkin loppui, muskarieväs tuosta, ohi mennen ip-noudolla nappaan omenoita… Yhteensä meidän perheelle kertyi kuukauden aikana 18 kaupassakäyntiä, parhaimmillaan niin että sekä minä että Milla on käynyt samana päivänä, samalla kellonlyömällä tahoillaan kaupassa. Eissaatana tästä on kuulkaa suunnitelmallisuus kaukana…

Miten teillä?!?

Miio ja Vili-kettu kokkaamassa

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s